Craft og sundhedsfremme


Jeg tilbyder individuelt tilrettelagte forløb som eneundervisning eller på små hold til personer, der er ramt af stress, angst, depression eller anden mistrivsel.

Uanset om der er tale om begyndere eller øvede vil forløbet indeholde tilpas sværhedsgrad for alle i rolige og trygge omgivelser. Jeg inddrager små øvelser med fokus og åndedræt – og omdrejningspunktet er strik (og hækling). 

Er du fagprofessionel og arbejder med personer i mental mistrivsel hos en kommune, en skole eller en anden institution eller virksomhed, så kontakt mig endelig, så vi kan tale om muligheder for netop de personer, du gerne vil hjælpe. 

Herunder kan du læse om baggrunden for mit arbejde med håndarbejdet eller ’craft’ og sundhedsfremme.

At fremme trivsel og sundhed gennem håndarbejde

Min vision er at være med til at fremme sundheden ved at arbejde målrettet med at udnytte de psykologiske effekter, der er ved arbejdet med håndarbejde. Jeg har taget en certificeret uddannelse i craft-psykologi hos håndarbejdslærer, psykolog og Ph.d Anne Kirketerp, som er ophavskvinde til ’craft-psykologien’, der er defineret som:

”Craftpsykologi er: Psykologien hag menneskers passionsbårne

engagement i skabelsen af noget materielt, hvor både processen (aktiviteten) og produktet er belønninger. Craft-psykologi identificerer og teoriunderbygger de psykologiske effekter ved at udføre craft og åbner muligheder for bevidst at fremme trivsel samt modvirke psykisk mistrivsel gennem craft”

(Citatet er fra ”Craft-Psykologi, sundhedsfremmende effekter ved håndarbejde og håndværk”, side 9, Anne Kirketerp, 2020)

Ingen danske ord dækker helt den fulde betydning af ordet ’craft’. Craft betyder både håndarbejde, håndværk og husflid men også en undertone af dedikation og innovativ opfindsomhed, som de fleste måske ikke nødvendigvis forbinder med de førstnævnte tre ord. Det centrale er, at aktiviteten indbefatter en materialitet (et materiale, der arbejdes med), og listen over craft-aktiviteter er lang; den indeholder fx også madlavning, binding af fiskefluer og opsmøring af bremser på biler. Her i Sart strik er aktiviteten håndarbejde med strikkepinde eller hæklenåle.

Anne Kirketerp har gjort et meget værdifuldt arbejde med at identificere og videnskabeligt beskrive de psykologiske og mentale effekter, som man som hobby-udøver af håndarbejde mærker på egen krop, og som jeg som strikker mere specifikt i mit eget sygdomsforløb med stress har mærket på egen krop. Når jeg her beskriver mit arbejde i Sart strik med de positive mentale effekter af håndarbejde, så er det med generel henvisning til Anne Kirketerps forskning.

Ro og flow

Hos Sart strik vil jeg gerne tilbyde et roligt og trygt frirum, hvor der er mulighed for at holde fokus på noget andet end det indre virvar, der i mere eller mindre grad kan være en del af tilstanden hos nogle med fx stress, angst eller depression. Personer, der allerede har en passion for håndarbejde, kan lære at bruge denne passion bevidst i forhold til at forbedre deres egen mentale trivsel. Men uanset om man er begynder eller øvet i håndarbejdet, så kan det at have noget i hænderne give en oplevelse af noget konkret og materielt, der tager opmærksomheden og – måske hjulpet af meget enkle øvelser med fokus på egen vejrtrækning samt rolige omgivelser – vækker det parasympatiske nervesystem.

 

Det er givtigt at fremme tilstande, hvor kroppen er i ro og det parasympatiske nervesystem aktiveres, da den anden del af vores autonome nervesystem, det sympatiske nervesystem, ofte er for overaktivt under stress-sygdom og lign. Det sympatiske nervesystem er den del af nervesystemet, der gør det muligt at reagere hurtigt, når man er under pres eller i fare. Det er vigtige funktioner, men kroppen har ikke godt af at være i for meget kæmp-flygt-eller-frys-beredskab.

At være i flow karakteriseres af at være i en tilstand af positiv selvforglemmelse. Dette opnås ved, at aktiviteten med håndarbejdet har det rette niveau af udfordring for den enkelte person. Jeg har i mine forløb meget stor opmærksomhed på den enkelte og justerer op og ned efter behov.

Materialet i hænderne

Andre trivselsfremmende forløb med yogatimer eller samtaler kan også have til formål at skabe ro og aktivere det parasympatiske nervesystem og dermed hjælpe mod stress og angst. Motion kan for nogle også være en måde at arbejde med kroppens balance på.

Forløb med craft eller håndarbejde har materialiteten til forskel, eller det ’at have noget materiale i hænderne, som man gør noget med’. Det fremmer en tilstand af fokuseret opmærksomhed, hvor arbejdet med hænderne virker som en støtte til ikke at lade tankerne bevæge sig væk fra nuet, en støtte man kan have meget brug for denne støtte, især i en periode med mental mistrivsel. Materialet (hos Sart strik garn og strikkepinde eller hæklenåle) inspirerer og inviterer altså til en aktivitet og arbejdsproces, der tager opmærksomhed og kan give en positiv selvforglemmelse. En af mine kursister med angst, som er en meget erfaren strikker, sagde efter at have været i gang med en krævende teknik, hun havde ønsket at lære: ”Jeg kan godt mærke det; Jeg har slet ikke tid til at få angst nu”.

Og så kommer der noget ud af det, et produkt. Det giver en følelse af mestring og fuldførelse. Hele processen med håndarbejdet kan vække det, som psykologien kalder ’positive emotioner’ (fx glæde, optimisme, forventning, håbefuldhed, inspiration), der dokumenteret har en biokemisk effekt på den mentale tilstand i gavnlig retning.

Den lille mestringsoplevelse – en mikrosucces

Når jeg arbejder med forløb for personer, der er udfordret af stress eller angst eller anden mistrivsel, så skal niveauet for udfordring passe til de selv-oplevede kompetencer hos deltagerne. Jeg kan skrue rigtig meget på indholdet og sværhedsgraderne af de produkter eller teknikker, vi beskæftiger os med. Det er altid små hold på max 6 personer, og ofte færre. Der skal være en kim af lyst til at gå i gang med at strikke hos deltagerne. Men jeg har mange gange haft succes med at guide personer gennem noget, de startede med at kode som overudfordring, og som alligevel endte med en oplevelse af ”det her kan jeg godt!”. Det giver en mestringsoplevelse, en mikrosucces, der positivt påvirker deltagernes selvoplevelse af kapacitet og deres kognitive formåen.

Mestringsoplevelsen fra håndarbejdet giver en mental skabelon, der har en overførbarhed til det virkelige liv: ”Hvis jeg kan klare dette, så kan jeg måske også….”. Overførbarheden kan også ligge mere på strategi-planet; Vi kan på mine hold have en samtale om, hvordan vi kan se håndarbejdet som billede på andre situationer i livet og tilgå udfordringer ved at få ro på og dele op i bidder… ligesom når vi skal begynde på en lidt svær strikketeknisk udfordring.

Mere viden om craft-psykologi

Jeg kan varmt anbefale Anne Kirketerps to udgivelser. Hun har skrevet bogen ”Craft-psykologi, sundhedsfremmende effekter ved håndarbejde og håndværk”, forlaget Mailand 2020, og hun har i samarbejde med Elise Bromann Bukhave redigeret bogen ”Sundhed og trivsel gennem craft-aktiviteter – en grundbog til praksis”, Gads Forlag 2023, som hun desuden har forfattet en del af kapitlerne til.

Jeg forhandler begge bøger i min butik, og du kan også komme forbi og bladre i dem. Se mere om bøgerne her: https://annekirketerp.dk/craft-psykologi/udgivelser

Anne Kirketerp og Elise Bromann Bukhave har oprettet Center for Craft og Sundhedsfremme – læs mere om det her: https://craftsundhed.dk/

Eksempler på forløb, jeg har afholdt i Sart strik:

  • Ro & flow med strik – forløb

Et hold på fire kvinder med en nuværende eller nylig overstået stress-sygdom kom hos mig 8 gange med ca. en måned imellem. Kvinderne kunne strikke i forvejen. Vi arbejdede med for dem nye teknikker samt støtte til deres egne projekter.

  • Fokus på unge piger med angst

To unge piger med angst og kronisk sygdom kom hos mig 4 formiddage. Pigerne var nybegyndere, men de opnåede en optagethed, der var gavnlig for dem.

  • Projekt Unge med kant

I et samarbejde med Københavns Kommunes UU-vejledning kom en lille gruppe udsatte unge, tilknyttet projektet “Unge med kant” til en blanding af solo- og gruppesessioner og fællesvejledning med deres UU-vejleder.

  • Intro til craft-psykologi

Enkeltstående workshops, hvor en eller flere deltagere får introduktion til craft-psykologien med fokus på hvordan de kan bruge håndarbejdet som “hjælp-til-selvhjælp.

  • Ro & flow og udvalgt strikketeknik

Enkeltstående workshops, med fokus på en udvalgt strikketeknik, f.eks. strukturstrik eller to-farvet patentstrik sammen med intro til craft-psykologi og øvelser.

”Det var super godt. I forløbet oplevede jeg et dejligt roligt rum, nærmest en hule, afskærmet fra indtryk. Der var en lydhørhed og accept af, at nogle af os havde hjerner, der faktisk var brændt lidt sammen. Det var rart at være fire personer; jeg fik en oplevelse ikke at være den eneste med udfordringer, uden at det overhovedet blev til gruppeterapi. At koncentrere sig om gentagelserne i strikningen hjalp mig til at fokusere på én ting; der var mindre plads til at stresse”

– citat Mette, deltager på ”Ro & Flow”

”Det er rart at sidde med noget i hænderne og kreere noget, man kan bruge til noget. Jeg broderer derhjemme; det er nemt for mig. Med strik er det lidt sværere, jeg skal koncentrere mig mere, det er sådan en challenge for hjernen – og det er super godt, så bruger jeg ligesom tankerne på det. Det er rart at lave noget, der ikke har med den f****** skærm at gøre!”

– citat Emma, deltager på forløb med strik under projektet ”Unge med kant”